Kako se pravilno održava minival?

Kako se pravilno održava minival?

KAKO SE PRAVILNO ODRžAVA MINIVAL?

Savršeno stilizovane lokne i kovrdžava kosa su oduvek privlačile većinu žena širom sveta. Ako vam je priroda podarila blago talasastu ili potpuno ravnu kosu, a želite drastičnu promenu i da imate „trajne“ lokne, onda je minival pravo rešenje koji će vam na duže staze osigurati atraktivnu frizuru.

 

Minival, poznatiji kao ondulacija ili „trajna“, doživeo je veliku popularnost među frizurama osamdesetih i devedesetih godina, a stiče se utisak da zapravo nikada i nije izašao potpuno iz mode. Među mnogim pripadnicama lepšeg pola i dalje postoji želja i spremnost da trajno ukovrdžaju svoju kosu i tako postignu ležeran, razbarušen i mladalački izgled. Mali uvojci ili veliki talasi, sve je moguće sa minivalom. Posle tretmana minivalom veoma je važna pravilna, svakodnevna nega za kovrdžavu kosu koja obavezno uključuje odgovarajući sampon za lokne.


Posebnu pažnju treba obratiti na zdravlje i kvalitet kose jer je u pitanju intenzivna metoda sa jakim hemijskim preparatima (kiselinama), a koju treba da sprovedu stručni i edukovani profesionalci za stilizaciju i trajnu transformaciju kose. U suprotnom može doći do ozbiljnog oštećenja strukture vlasi i skalpa. Srećom, današnji preparati nisu toliko invazivni kao ranije, ne sadrže amonijak, a sastoje se od keratina, kolagena i aminokiselina. Procedura koja se praktikuje u samom postupku sprovodi se na slamanju proteinskih mostova u vlasi i zato je veoma važno odabrati iskusnog frizera.


Preporučujemo budućim profesionalnim frizerima da pohađaju stručnu edukaciju kod proverenih eksperata za minival i kolorizaciju kose.


Veoma je bitno da se postupak minivala poveri profesionalnim frizerima koji koriste specijalne preparate koji odgovaraju baš vašem tipu kose. Pre nego što se odlučite za trajnu promenu frizure, važno je da se utvrdi da li ste kandidat za minival. Minival se najbolje prima na kosi koja je prirodna i koja nije prethodno blajhana. Kosa koja je oštećena prethodnim farbanjem ili blajhanjem nije pogodna za postupak minivala, i može dodatno da ošteti kosu. Ako vam je kosa izrazito suva, minival vam se ne preporučuje jer može još više da vam isuši kosu. Pokazalo se u praksi i da prirodno crna kosa slabo prima minival. Vaš tip kose i njeno prethodno tretiranje, određuje vrstu i jačinu preparata, kao i njihovo vreme delovanja.


Važno je uskladiti i oblik frizure sa vrstom minivala. Minival se može raditi na kratkoj i srednje dugoj kosi. Ako je kosa previše duga i gusta, može se dogoditi da zbog težine lokne izgube definiciju.


Pre postupka minivala najvažnije je da se detaljno informišete i konsultujete sa profesionalnim frizerom koji će najbolje utvrditi vaše stanje kose i odabrati vrstu minivala koji će doneti optimalan rezultat. Danas su tehnike minivala dovedene do savršenstva, koriste se vikleri raznih oblika i veličina, pa možete odabrati stil minivala koji vam najviše odgovara.
Talasasti, spiralni, slojeviti minival ili mestimične lokne, izbor je na vama.


Profesionalni frizer će vam dati i savete kada je u pitanju nega kovrdzave kose i kako da pravilno održavate minival kod kuće i koji sampon za kovrdzavu kosu da odaberete za vaš tip kose.

 

Kako negovati minival

 

Kada je postupak minivala uspešno izveden kod profesionalnog frizera, a da bi se savršeno elastične, definisane lokne zadržale i do pola godine, najbitnija je pravilna, intenzivna nega kovrdzave kose koja podrazumeva redovan i odgovarajući tretman.


Danas je kozmetička industrija specijalizovanih preparata za kosu neverovatno uznapredovala, tako da su u ponudi provereni preparati svetski poznatih brendova, a koje možete koristiti i u kućnim uslovima. Sampon za kovrdzavu kosu je obavezan za pravilnu negu minivala. Posle urađenog minivala obično ide šišanje krajeva, a farbanje kose se odlaže na minimum sedam dana nakon postupka. Nabavite fen sa difuzerom jer ćete na taj način najbolje održavati definiciju kovrdža, a i mnogo manje isušivati svoju kosu tokom njenog sušenja. Zaboravite raščešljavanje, potrebno je samo prstima i odgovarajućom kremom za lokne malo nagužvati mokru kosu. Možete ponekad koristiti češalj sa širokim zupcima. Bitno je da odaberete kvalitetan sampon za lokne, balzam, masku i kremu kako bi nahranili i ojačali strukturu vlasi.


Sampon za kovrdzavu kosu treba da obezbedi hidrataciju, lepotu i vitalnost vaših lokni. Uz pravilan odabir preparata bićete prezadovoljni svojom novom frizurom, kosa će vam uvek biti zdrava i sjajna, a i sam minival će vam mnogo duže trajati i tako odložiti skoriji odlazak kod frizera.